Projecten

Scoren in de wijk

Samen met Wilco den Hartog, sportcoach bij Sportservice Veenendaal, organiseert Jaap Pilon al enkele jaren het project “Scoren in de Wijk”. Het project, dat gesteund wordt door Patrimonium woonservice, Sportservice Veenendaal, de Gemeente Veenendaal en diverse Veenendaalse bedrijven, heeft tot doel om kinderen in diverse Veenendaalse wijken te leren verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf, de wijk waarin zij wonen en hun bewoners. Iedere woensdag worden er sport- en sociale activiteiten georganiseerd. Bij het project zijn in 2017 bijna 200 kinderen betrokken. Het project ontving in 2015 de Bruggenbouwers Bokaal van de Stichting Present Nederland en mag zich verheugen op belangstelling van het gemeentebestuur van de stad Antwerpen.

Stadsgids

Sedert juli 2016 is Jaap Pilon de stadsgids van Veenendaal. Als geboren en getogen Veenendaler, historicus, schrijver van diverse artikelen over Veenendaal en het standaardwerk “Mijn Kerkewijk”, weet hij als geen ander te vertellen over de geschiedenis van zijn geboorteplaats. Iedere 1ste en 3de zaterdag van de maand neemt hij belangstellenden mee op een wandeling door het oudste gedeelte van Veenendaal. In de twee uur durende rondleiding vertelt hij naast de geschiedenis van het oude turf- , textiel- en sigarendorp vele onbekende anekdotes over de inwoners.

De stadswandeling start zaterdag ‘s morgens om 11.00 uur in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein in het centrum van Veenendaal. Reserveren is noodzakelijk en kan bij de Stadswinkel in de Cultuurfabriek. Naast de reguliere wandelingen op zaterdag organiseert Jaap Pilon tevens rondleidingen op aanvraag voor groepen vanaf 5 personen. Deze wandelingen kunnen op ieder moment in de week worden verzorgd na overleg met de stadsgids. Er kan dan een keuze gemaakt worden uit drie rondleidingen t.w. de reguliere zaterdagse wandeling, een wandeling vanaf de Markt naar de Vaartbrug over het Omleidingskanaal en een wandeling over (een deel) van de Kerkewijk.